Input:
Input:

Bezplatný odběr e-mailových novin

Jméno a příjmení musí být správně vyplněno!
Chybný formát e-mailové adresy.
Zadávejte bez mezinárodní předvolby.
Více informací
Brožura

Označování potravin

Označování potravin prošlo nejvýznamnější změnou od vstupu České republiky do Evropské unie. Výrobci a distributoři potravinářských výrobků musejí přizpůsobit etikety svých produktů požadavkům evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Pro bezproblémové zvládnutí problematiky značení je tu praktická příručka Označování potravin

Autoři

Doc. Ing. Kamila Míková CSc.

Absolvovala VŠCHT v Praze, vědeckou hodnost CSc. získala v oboru chemie a analýza potravin, habilitaci v oboru základy konzervace potravin. Působila nejprve jako odborný asistent na VŠCHT, Ústavu konzervace potravin a technologie masa, posléze v drůbežářském průmyslu jako ředitel útvaru výzkumu a vývoje a v Boneco, a.s., jako odborný poradce pro legislativu a manager pro vývoj a jakost výrobků.

V současné době působí opět na VŠCHT na Ústavu analýzy potravin a výživy jako docent.

Přednáší předměty Úvod do potravinářské legislativy, Management jakosti v produkci potravin, Technologii vajec a Senzorickou analýzu. Své odborné zkušenosti uplatňuje v přednáškách a  publikuje knižně, v časopisech a na konferencích.

Obsah

Základní informace o označování potravin:

  • Úvod do problematiky
  • Balené potraviny
  • Přehled údajů uváděných na balených potravinách
    • Název potraviny
    • Obchodní jméno a sídlo PPP
    • Údaj o množství
    • Šarže
    • Datum vztahující se k údržnosti výrobku
    • Podmínky uchovávání nebo podmínky použití
    • Údaj o složení
    • Produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost
    • Údaje o potravinách nového typu
    • Údaje o možných nepříznivých účincích
    • Země původu nebo místo provenience
    • Výživové údaje
    • Další doplňkové údaje
    • Výživová a zdravotní tvrzení
    • Dobrovolné informace
  • Označování výrobků s chráněným i názvy
  • Značky kvality, loga pro biopotraviny, regionální potraviny a další značky
  • Nebalené potraviny

Příklady označování různých komodit včetně vzorů etiket:

  • Maso a masné výrobky
  • Ryby a rybí výrobky
  • Vejce, vaječné výrobky, majonézy
  • Mléko, kysané mléčné výrobky a tvaroh
  • Sýry
  • Čokoláda
  • Čokoládové bonbony
  • Škroby, výrobky ze škrobu a olejnatá semena
  • Čaj, káva, kávoviny

Dotazy a odpovědi týkající se označování potravin

Úplné znění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům k 19. 2. 2014.

Ukázka


Vaše otázky ohledně tohoto produktu zodpoví
Ing. Roman Uvíra - uvira@dashofer.cz