Cílem publikace Označování potravinářských výrobků včetně vzorů etiket je pomoci porozumět ne vždy jednoznačným pravidlům vyplývajícím ze současných předpisů pro označování.
Co v publikaci najdete? Kromě výkladu k důležitým ustanovením nařízení (EU) č. 1169/2011 je to zejména série konkrétních příkladů značení různých potravinářských komodit se vzorovými údaji pro etikety. Možné nejasnosti týkající se aplikace pravidel v praxi pomůže ozřejmit také série dotazů a odpovědí.
Autoři
Doc. Ing. Kamila Míková CSc.
Absolvovala VŠCHT v Praze, vědeckou hodnost CSc. získala v oboru chemie a analýza potravin, habilitaci v oboru základy konzervace potravin. Působila nejprve jako odborný asistent na VŠCHT, Ústavu konzervace potravin a technologie masa, posléze v drůbežářském průmyslu jako ředitel útvaru výzkumu a vývoje a v Boneco, a.s., jako odborný poradce pro legislativu a manager pro vývoj a jakost výrobků. Své odborné zkušenosti uplatňuje v přednáškách a publikuje knižně, v časopisech a na konferencích.
Obsah
- Základní informace o označování potravin
- Komentář k vybraným ustanovením nařízení (EU) č. 1169/2011
- Příklady označování:
- Maso a masné výrobky
- Ryby a rybí výrobky
- Mléko, kysané mléčné výrobky a tvaroh
- Sýry
- Vejce, vaječné výrobky, majonézy
- Tuky, oleje a mražené krémy
- Mlýnské obilné výrobky a rýže
- Pekařské výrobky, těstoviny
- Cukrářské výrobky a těsta
- Cukrovinky
- Sladidla, med
- Kakao, čokoláda, čokoládové bonbony
- Čaj, káva, kávoviny
- Škroby, výrobky ze škrobu a olejnatá semena
- Skořápkové plody, luštěniny
- Čerstvé ovoce a zelenina
- Ovocné a zeleninové nealkoholické nápoje
- Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčice
- Dotazy a odpovědi z praxe
Vaše otázky ohledně tohoto produktu zodpoví:
Ing. Roman Uvíra - uvira@dashofer.cz