E-dokument

Označování potravinářských výrobků

včetně vzorů etiket

Vyhněte se chybám při označování potravin!

Počet stran: 180, 978-80-7635-171-4

Zajímají Vás aktuální požadavky na označování potravin? Chcete se vyhnout chybám při jejich označování? Potřebujete inspiraci? Aktuální požadavky naleznete v brožuře Označování potravinářských výrobků včetně vzorů etiket. Brožura poradí se správnou formulací, aby splňovala legislativní požadavky, a zároveň byla marketingově atraktivní.

Označování potravinářských produktů je široké a komplexní téma, které neustále prochází změnami. Výrobci a distributoři potravin odpovídají za správné označování a plnění požadavků, které na ně klade tuzemská a evropská legislativa. Ucelený přehled nových a aktualizovaných legislativních požadavků pro označování potravin je obsahem této publikace. Brožura vás provede potřebnou legislativou, inspiruje vás zkušenostmi z praxe, dá vám praktické tipy, které vám usnadní značení výrobků.

Autoři

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Absolvovala VŠCHT v Praze, vědeckou hodnost CSc. získala v oboru chemie a analýza potravin, habilitaci v oboru základy konzervace potravin. Působila nejprve jako odborný asistent na VŠCHT, Ústavu konzervace potravin a technologie masa, posléze v drůbežářském průmyslu jako ředitel útvaru výzkumu a vývoje a ve společnosti Boneco jako odborný poradce pro legislativu a manažer pro vývoj a jakost výrobků. V současné době působí opět na VŠCHT na Ústavu analýzy potravin a výživy jako docent. Přednáší předměty Úvod do potravinářské legislativy, Management jakosti v produkci potravin, Technologie vajec a Senzorická analýza. Své odborné zkušenosti uplatňuje v přednáškách a publikuje knižně, v časopisech a na konferencích.

Obsah

  1. Základní informace o označování potravin
  2. Komentář k vybraným ustanovením nařízení (EU) č. 1169/2011
  3. Příklady označování
  • Maso a masné výrobky
  • Ryby a rybí výrobky
  • Mléko, smetana, kysané mléčné výrobky a tvaroh
  • Sýry
  • Vejce, vaječné výrobky, majonézy
  • Škroby, výrobky ze škrobu a olejnatá semena
  • Čaj, káva, kávoviny
  • Čokoláda
  • Čokoládové bonbony
  • Kakaový prášek
  • Přírodní sladidla, med
  • Cukrovinky
  • Mlýnské obilné výrobky a rýže
  • Těstoviny
  • Pekařské výrobky
  • Cukrářské výrobky a těsta
  • Tuky a oleje
  • Mražené krémy
  • Luštěniny
  • Skořápkové plody
  • Čerstvé ovoce a zelenina
  • Zpracované ovoce a zelenina
  • Ovocné a zeleninové nealkoholické nápoje
  • Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčice
  • Koření
  • Sůl
  • Dehydratované výrobky
  • Studené omáčky a dresinky
  • Hořčice
  1. Dotazy a odpovědi z praxe

Vaše otázky ohledně tohoto produktu zodpoví:
Ing. Veronika Bradová - bradova@dashofer.cz