Input:
Input:

Bezplatný odběr e-mailových novin

Jméno a příjmení není správně vyplněno.
Chybný formát e-mailové adresy.
Zadávejte bez mezinárodní předvolby.
Více informací
Brožura

GDPR a ochrana osobních údajů v praxi PLUS

Sborník vzorů a návodů pro mzdové účetní a personalisty

Ojedinělá publikace pro mzdové účetní a personalisty se zaměřuje na zpracování osobních údajů zaměstnanců v souladu s GDPR a zákonem o zpracování osobních údajů. Veškeré vzory, které jsou v publikaci uvedené, jsou ke stažení na Zákaznickém portále 24. 

Víte, jak GDPR ovlivňuje činnosti při:

  • náboru zaměstnanců,
  • vzniku pracovního poměru,
  • jeho průběhu a  ukončení?

Publikace "GDPR a ochrana osobních údajů v praxi" Vám objasní vliv GDPR a zákona o zpracování osobních údajů na vedení osobního spisu a mzdové agendy. Je plná:

  • podrobných komentářů,
  • komentovaných vzorů,
  • praktických směrnic
  • přehledných návodů a postupů,
  • tabulkových přehledů a checklistů,
  • odpovědí na dotazy z praxe.

Navíc ve verzi PLUS  máte k dispozici vzory v elektronické podobě i na Zákaznickém portále 24.

ROK S GDPR. Jaká zajímavá aktuální témata v publikaci najdete?

  • Jak se ve firemní praxi podařilo aplikovat povinnosti stanovené nařízením GDPR,
  • účel nového zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, který nabyl účinnosti 24. 4. 2019,
  • první závěry z kontrolní činnosti Úřadu pro ochranu osobních údajů, z nichž je možné se poučit nejen o tom, k jakým omylům v praxi dochází, ale také zjistit, jak bude do budoucna úřad přistupovat k zaměstnavatelům v případě podezření na porušování pravidel stanovených GDPR,
  • zda jsou stále platné pokyny a stanoviska pracovní skupiny WP 29 k ochraně osobních údajů,
  • připravované Nařízení o respektování soukromého života a ochraně osobních údajů v elektronických komunikacích a o zrušení směrnice 2002/58/ES, přezdívané nařízení ePrivacy, které zaručuje důvěrnost všech elektronických kontaktů bez ohledu na to, zda obsahují osobní údaje a představuje doplnění a speciální právní normu ke GDPR,
  • a další zajímavá témata.

Autoři

JUDr. Věra Bognárová, Mgr. et Mgr. Radana Burešová, Mgr. David Burian, Mgr. Matěj Daněk, Mgr. Zuzana Dubská, CIPP/E, Mgr. Vanda Foldová, Ing. Růžena Klímová, JUDr. Dušan Srp, Ph.D., Mgr. Jaroslav Šuchman, LL.M, Mgr. Jan Vácha,  

Obsah

GDPR z pohledu právního a personálního

  • GDPR rok poté – nová legislativa, zkušenosti a další vývoj v oblasti ochrany osobních údajů.
  • Zákon o zpracování osobních údajů 
  • Co přinese nařízení ePrivacy
  • Platí nadále stanoviska a doporučení pracovní skupiny WP 29?
  • GDPR a práva subjektu údajů
  • Zástupce subjektu údajů
  • Pověřenec pro ochranu osobních údajů
  • Plnění požadavků zákonnosti zpracování a jak přistupovat k souhlasům se zpracováním osobních údajů
  • Dopad GDPR do pracovněprávních vztahů
  • Monitoring služebních vozidel pomocí technologie GPS
  • Ohlašování případů porušení zabezpečení osobních údajů 

GDPR z pohledu mzdového účetnictví

  • Povinnosti a práva zaměstnavatele jako správce osobních údajů
  • Práva zaměstnanců jako subjektů údajů
  • Souhlas se zpracováním osobních údajů osoby ucházející se o zaměstnání zařazené do databáze potenciálních zaměstnanců
  • Souhlas se zpracováním osobních údajů zaměstnance
  • Nejdůležitější osobní údaje zaměstnanců, které zaměstnavatel zpracovává
  • Záznamy o zpracování osobních údajů zaměstnanců dle GDPR
  • Kamerový systém
  • Checklist na zpracování osobních údajů zaměstnanců
  • Osobní spis zaměstnance
  • Evidence, uchovávání a vyřazování dokumentů ve mzdové a personální oblasti

Vzory

  • Vnitřní firemní předpisy
    • Vnitřní předpis zaměstnavatele upravující postup při výběrovém řízení
    • Vnitřní předpis zaměstnavatele o základních právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru, o zpracování osobních údajů a o souhlasu se zpracováním osobních údajů
    • Vnitřní předpis zaměstnavatele k ochraně osobních údajů
    • Vnitřní předpis zaměstnavatele o provozování kamerového systému
    • Vnitřní předpis zaměstnavatele o využívání výpočetní techniky a mobilních telefonů
    • Organizační řád
    • Spisový řád
  • Vzory pracovněprávních písemností
    • Profesní životopis – komentář
    • Souhlas zaměstnance se zpracováváním osobních údajů z pohledu GPDR
    • Sdělení o nepřijetí uchazeče do zaměstnání
    • Sdělení o přijetí uchazeče do zaměstnání
    • Smlouva o budoucí pracovní smlouvě
    • Pracovní smlouva
    • Pracovní smlouva pro vedoucí zaměstnance
    • Pracovní smlouva, kterou se zakládá pracovní poměr na dobu určitou
    • Dohoda o provedení práce
    • Dohoda o pracovní činnosti
    • Záznam o instruktáži zpracování osobních údajů zaměstnance
    • Žádost zaměstnance o nahlédnutí do osobního spisu
    • Vyřízení žádosti o přístup k osobním údajům, nedochází-li k jejich uchování
    • Monitorování elektronické komunikace zaměstnanců zaměstnavatelem
    • Dohoda o úhradě členských příspěvků členů odborové organizace
    • Smlouva o zpracování osobních údajů dle GDPR s účetní firmou
    • Ohlášení porušení zabezpečení osobních údajů Úřadu
    • Protokol o likvidaci osobních údajů

Dotazy a odpovědi

  • Uchovávání osobních údajů bývalých zaměstnanců
  • Předávání osobních údajů o zaměstnancích pojišťovně z důvodu uzavření cestovního pojištění
  • Softwarová firma jako zpracovatel osobních údajů zaměstnanců
  • Informace o kamerovém systému v pracovní smlouvě
  • Kamerový záznam jako důvod pro výpověď z pracovního poměru
  • Plná moc a souhlas se zpracováním osobních údajů klienta
  • Osobní údaje zaměstnanců právnických osob
  • Příspěvek zaměstnancům na životní a penzijní spoření
  • Údaje o zaměstnancích zobrazené viditelně pro všechny
  • Údaje pro provádění nemocenského a důchodového pojištění

 

Ukázka

Zákaznický portál 24

Součástí této publikace je pro zákazníky bezplatný přístup na

Zákaznický portál 24

Všechny dostupné vzory máte tak k dispozici i v elektronické podobě. Jen vyplníte, vytisknete a máte hotovo.

Navíc získáváte přístup k denně aktualizovaným právním předpisům pro oblast pracovního práva a mzdového účetnictví.

Oceníte:

  • portál je aktualizován 24 hodin denně,
  • aktuality i mimo pravidelný aktualizační servis,
  • doplňkové informace na jednom místě.

Stačí se podívat na www.zakaznik.dashofer.cz.

Aktualizace

Výhodou této publikace je, že Vám nezastará. V případě zásadních legislativních změn Vám bude k dispozici aktualizované vydání. To bude samozřejmě rozšířené i o nové příspěvky podle vývoje praxe v ČR.

Díky Zákaznickému portálu 24 budete navíc informováni IHNED.


Vaše otázky ohledně tohoto produktu zodpoví
Edita Klímová - klimova@dashofer.cz